Održan 47. međunarodni skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju (MIPRO)

Već tradicionalno krajem svibnja održan je znanstveno-stručni skup MIPRO2024. Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti već treću godinu za redom sudjeluje kao skupni član i u radu programskog odbora.

Uvijek u korak s vremenom i razvojem tehnologije, ove godine na svečanom otvaranju MIPRO2024 ostvaruje značajan napredak u tehnologiji jezične barijere primjenom naprednog višejezičnog prijevoda s AI tehnologijom gdje je omogućen prijevod na čak 58 jezika. Na samom otvorenju dobitnik Nobelove nagrade prof. dr. sc. Ferenc Krausz govorio je o  projektu Science4People (S4P), neprofitnoj inicijativi za pružanje i unapređenje potrebnog obrazovanja za djecu i mlade u kriznim regijama, poput ratom pogođene Ukrajine. Pozvanim predavanjem, dr.sc. Oliver Oberst (IBM, Njemačka) upoznao nas je s područjima primijene kvantnog računalstava, a vodila se i zanimljiva rasprava na okruglom stolu na temu 'Pametna vizija budućnosti'.

Bogat program pratilo je više od 1000 sudionika, s izloženih preko 400 radova u sklopu 18 različitih konferencijskih blokova. Još jedan vrlo uspješno odrađen skup s mnoštvom novih ideja, inovacija, brojnim inspiracijama, a i priprema za sljedeću godinu.