Stručno-znanstvena tribina „100 godina Dvorca Mačkamama“

Grad Osijek i Vijeće Gradske četvrti Industrijska četvrt u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te udrugom „Snaga kulture“ povodom proslave Dana Gradske četvrti, 29. travnja 2024. godine u 17,00 sati, održalo je stručno-znanstvenu tribinu kojom je obilježena 165. obljetnica rođenja barunice Pauline Hermann te 100. obljetnica izgradnje njezina dvorca. Zbog autentičnosti same tribine ista je održana u Dvorcu Mačkamama, a pojedinci iz publike potomci su starih Osječana kojima su prenesena brojna svjedočanstva o životu Mačkamame.
 
Kako o životu barunice Pauline Hermann – Mačkamame postoji više nepoznanica, nego pouzdanih i provjerenih podataka, njezin su život, svatko sa svoga stručnoga i znanstvenoga područja, pokušali rekonstruirati panelisti tribine.
 
Uvodnim su se riječima prisutnima obratili predsjednik Gradske četvrti Industrijska četvrt, Tomislav Kurevija, dr. med., te prof. dr. sc. Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Osijeka.
 
Dekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, govorila je o važnosti i nužnosti zaštite i očuvanja esekerskoga govora pri čemu je iznijela neke publici do sada nepoznate i manje poznate podatke.
 
Doc. dr. sc. Antonija Huljev istaknula je ulogu tada vrijednosnoga sustava građanskog društva i njegov odraz na žene koje su živjele na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće po kojemu je barunica Hermann bila u potpunosti “neukalupljena, dok je doc. dr. sc. Ana Popović opisala glazbeni život Osijeka u istom referentnom okviru. Budući da je Paulina Hermann ostala upamćena i kao žena koja je organizirala plesove i druženja u svojem dvorcu, rekonstrukcijom povijesnih događaja moguće je pretpostaviti s kojim se glazbenicima družila i na koje je kulturne glazbene događaje išla.
 
Mislav Pavošević iz Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, koji je ujedno i predsjednik udruge „Putovanja Slavonijom“ iznio je publici zanimljivosti iz života barunice Pauline Hermann koje bi se mogle brendirati kao osječki kulturni proizvod dok je Davor Horvat, predsjednik udruge „Snaga kulture“ iznio publici neke do sada potpuno nepoznate i novootkrivene podatke iz života barunice.
 
Tribinu je moderirala dr. sc. Anica Perković, prof., čija je obitelj usko povijesno vezana za događaje iz života obitelji Hermann. Naime, otac dr. sc. Anice Perković iz valpovačkoga je logora spasio obje kćeri Pauline Hermann, a o tom je povijesnom događaju publici govorio Davor Horvat.
 
Tribina održana u duhu interdisciplinarnosti otvorila je mnogobrojna pitanja koja su zasigurno zalog buduće suradnje.
 
  • 1
  • 1714469825824
  • IMG_0555
  • IMG_0563
  • IMG_0566
  • IMG_0595
  • IMG_0600
  • IMG_0605
  • IMG_0610

Centar za istraživanje nematerijalne kulturne baštine